söndag 10 augusti 2014

Mitt favoritrecept med zucchini

Så mycket att skörda att jag knappt vet vilken ände jag ska börja i. Men nu blir det ivf att ta hand om zucchinin. På en av plantorna jag har i växthuset har jag fått skära bort långa stänglar, som började växa in i vinrankan. En riktig alien, som krälar över golvet...
Men ack så gott att laga till på olika vis. Mitt favoritrecept är nötgratinerad zucchini - du måååste bara testa!
Nötgratinerad zucchini


4 port
2 medelstora zucchini (går även att använda aubergine)
2 gula lökar
1 röd paprika
4 skållade tomater
1 msk olja eller smör
vitam körnig (eller buljong)
2-3 msk citronsaft
1 tsk söndersmulad basilika eller rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl hasselnötter (eller mandel om ngn är nötallergiker)
1 knippa persilja
1 dl riven ost
1 msk sesamfrön

Dela zucchinin på längden. Gröp ur köttet, men lämna kvar ca 1 cm tjockt skal. Hacka därefter innanmätet. Skölj, ansa och hacka lök och paprika fint. Skär tomaterna i klyftor. Fräs löken mjuk i fettet, på svag värme. Tillsätt det hackade zucchiniköttet och övriga grönsaker och låt allt koka ihop, på svag värme ca 5 min.Smaksätt grönsaksröran med vitam körnig, citronsaft, basilika och vitlök.
Mal eller mixa nötterna och hacka persiljan fint. Blanda ner nötter och persilaj i grönsaksröran. Fördela blandningen i zucchiniskalen. Strö över ost och sesamfrön. Ställ de fyllda zucchinerna på ett smort eldfast fat. Gratinera i ugn i ca 20 minuter, med 225 graders värme.
Servera med kokt råris och sallad.

Njut!

Ha en fin söndag! /Tina
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar